Vad är Taekwondo?

Taekwondo är en koreansk stridskonst/kampsport där du lär dig att använda dina fötter och händer i självförsvarssyfte. Taekwondo är uppbygd av tre ord “Tae” Kwon” och ” Do” och sammansatt blir det :”Foten och handens väg” :

  • Tae betyder ”fot”
  • Kwon betyder ”hand”
  • Do betyder ”vägen”. Det är ditt sätt att vara mot andra människor och att behandla andra med respekt och omtanke.

Taekwondo har många olika positiva effekter på den som tränar. Det är bra för koncentration, koordination, smidighet, självkontroll, medvetande, modet, självförtroende samt den fysiska och psykiska utveckling. Man lär sig vad som är rätt och fel och på så vis lär taekwondo-eleven sig att inte använda våld mot andra människor.

Historia:

Rent historiskt är Taekwondo erkänd som en av de äldsta kampsporterna i världen och man har hittat spår av kampsporten så långt bak som för 2000 år sedan.

Taekwondo grundades officiellt år 1955 av General Choi Hong Hi , år 1966 grundades ITF (International taekwondo federation) och år 1973 grundades WTF ( World taekwondo federation)numera WT (World Taekwondo).

År 1973 anordnades VM i taekwondo för första gången, men 1977 är första gången som tävlingen anordnades utanför Sydkorea. Till Sverige kom taekwondo på 1970-talet av Master Lim Won-Sup, 9 Dan

Taekwondo och OS

För den stora massan introducerades/presenterades WT- taekwondo under de olympiska spelen 1988 i Seol, Korea, då som demonstration och under de olympiska spelen 2000 i Sydney, Australien gjorde taekwondo sin officiella tävlingsdebut i OS-sammanhang. Undera åren har Sverige haft flera spelare som tagit sig hela vägen till OS. De allra första var Roman Livaja och Markus Murray (då Thorén) som deltog under OS 2000. Övriga svenska OS deltagare under årens lopp är: Hanna Zajc, Karolina Kedzierska, Nikita Glasnovic, Elin Johansson och Uno Sanli.